Bambus til Danske haver!
 

 
Nyt på www.bennyskaktus.dk
Bambusblomster
Bambusgalleri
Gødskning
Anvendelse
Mine bambus
Yucca
Salgsliste
Søg på www.bennyskaktus.dk 
Hvem er Benny?
Asclepiadaceae
Cucurbitaceae
Planter jeg søger
Engelsk tekst
Nordisk Kaktus Selskab
 
Velkommen til denne webside, som er en del af www.bennyskaktus.dk, der primært er om dyrkning af kaktus, andre hårdføre sukkulenter og Yucca på friland i Danmark.

Dyrkning af Bambus er forholdsvis nyt for mig, da jeg købte vores hus i 1991, var der i haven kun Fargesia nitida. I 1995 blomstrede min farfars Fargesia murielae og jeg fik ca. 150 frøplanter fra hans have i Sæby. I 1999 kom der lidt flere til fra en kaktusven i England og i 2002 og 2004, købte jeg MANGE flere i Tyskland og Holland! Heri 2008 hvor dette skrives, dyrker jeg mere næsten 50 forskellige bambus i haven. Dette er selvfølgeligt uden at tælle alle frøplanterne af Fargesia murielae og Fargesia nitida med i regnskabet!

Hvor dyrker jeg mine bambus?

Først lavede jeg et, syntes jeg, stort bed på ca. 5 x 12 meter et skyggefuldt sted i haven, hvor jeg plantede mange af mine nye bambus. Da jeg ind til da kun havde dyrket Fargesia nitida, som er en "klumpbambus", der ikke spreder sig væsentligt på 10 år, troede jeg at den hellige grav var vel forvaret, men NEJ, det var den ikke! Enkelte af de nye arter, som jeg havde plantet, spreder sig MEGET, og det "store" bed blev hurtigt for lille. Nu har jeg bambus plantet mange forskellige steder rundt om i haven, samt den gamle frugttræshave er blevet "invaderet" af nyplantede bambus, og vil i løbet af de næste ca. 3 år være forvandlet til en spændende bambusjungle. Jeg har også lært at bambus ikke nødvendigvis er til skygge eller halvskygge, som Fargesia foretrækker, men at der faktisk er mange, som vokser bedst i fuld sol eller delvis skygge.

Plantning af bambus:

Den bedste tid for flytning af bambus er i om foråret, i marts straks efter den hårde frost er slut, eventuelt først i april måned, flyttes bambus senere, har planterne brug for meget vanding resten af sommeren. Pottede planter kan i princip plantes hele året, men det er vigtigt at sørge for at planterne ALDRIG tørre ud. Plantestedet kan forbedres ved at gennemgrave et område på ca. 150 i diameter, eventuelt iblandet gammel kompost. Hvis det er en bambus, som spreder sig meget, anbefaler jeg at der nedgraves bambusbarriere (kan købes i Tyskland og Holland, jeg her ikke set det til salg i Danmark endnu!). Eventuelt kan planten plantes i en stor nedgravet murebalje (HUSK AT LAVE DRÆNHULLER I BUNDEN), men det er selvfølgeligt begrænset hvor stor planten kan blive i sådan en balje!. Bambus skal ALTID plantes i samme højde som de voksede i potten, eventuelt en ½ cm dybere. Inden plantning kan man med fordel rive ca. 50-60 % af bladene af planten, disse vil gro ud igen og de manglende blade vil hjælpe planten med at blive etableret hurtigere, da der ikke er så mange blade, som skal forsynes med vand. Man kan også klippe de tyndeste skud af, dette hjælper også planter til hurtigere at kunne blive etableret. Efter plantning er det vigtigt at den bliver gennemvandet, og at den ikke får lov til at udtørre den første vækstsæson. For alle bambusarter gælder det at de generelt er ca. 7-10 år om at nå maksimum højde og "drøjde". 

Pasning af bambus:

Bambus kræver ikke meget pasning efter det først år, hvor de IKKE må tørre ud. Herefter er det "ned af bakken, og med vinden i ryggen", om foråret kan eventuelt visne blade rives af (de falder dog af selv senere på vækstsæsonen), visne og tynde skud kan klippes af ved jordoverfladen, dette giver oftest et "pænere" udseende til planten. Lidt plænegødning når græsplænen gødes, og eventuelt vanding i en tør periode. Bambus som er plantet i store baljer skal have lidt ekstra gødning og også vandes, da de jo kun kan finde vand og "mad" i baljen!

Hvilke arter kan jeg anbefale andre at prøve at dyrke:

Bashania qingchengshaensis, (foto) 3-5 meter, blade ca. 25 x 3 cm, de nye stængler har sjove flotte "hår", som jeg ikke har set hos andre bambus. Spreder sig den del og kan plantes i en stor nedgravet murebalje, eller plantes med speciel bambusbarriere rundt om planten. Skygge til halvskygge.

Fargesia denudata 'Xian 2', (foto)  2-3 meter, blade 5 x 1 cm, mister ofte bladene om vinteren, men får MEGET hurtigt nye blade om foråret, og ser derfor hurtigere "friskgrøn" ud end andre bambus. Fargesia denudata 'Xian 2' er indsamlet i 1997, i Xian i Kina i en højde af 2500 meter over havet. Da det er 9 år siden bør den snart kunne købes i større mængder? Skygge til halvskygge. Spreder sig ikke væsentligt, i det at er en "klumpbambus".

Fargesia murielae 'Jumbo', (foto) 3 meter, blade 10 x 1 cm, kan mister ofte bladene om vinteren hvis der er meget vind og tør vinter, men får nye blade om foråret. Skygge til halvskygge. Spreder sig ikke væsentligt, i det at er en "klumpbambus", men bliver dog omfangsrig på grund af den karakteristiske "overhængende" vækstform. Denne bambus er en af Elena's favoritter.

Fargesia robusta (Cambell), (foto) 3-7 meter, blade 13 x 1,8 cm, meget flotte blanke mørkegrønne blade, som den desværre ofte mister om vinteren, men får dog nye sent på foråret, nyvæksten starter meget tidligere end hos andre bambus, og udvikles helt det første år og ikke som hos Fargesia murielae og Fargesia nitida, hvor der "kun" kommer en "stængel" op det første år, som siden får sidegrene og blade. I August-september kan der komme en "anden-bølge" af nyvækst, som i nogle år ikke når at blive helt udvokset, og denne nyvækst dør derfor om vinteren, og kan klippes bort om foråret når haven gøres forårsklar. Denne art bør plantes et sted hvor der ikke blæser for meget, da de nye skud er meget sprøde og let knækker. Skygge til halvskygge. Spreder sig ikke væsentligt, i det at er en "klumpbambus", men vokser dog noget hurtigere end Fargesia murielae og Fargesia nitida.

Fargesia sp. Jiuzhaigou (foto) er en type bambus som endnu ikke er blevet navnebestemt, men som ligner Fargesia nitida en del, men de har meget mindre blade og mere rødlige stængler, som bliver mere intens hvis planten får morgensol (Fargesia kan bedst lide skygge til halvskygge!), farven aftager dog lidt med tiden, hvor den skifter til svagt gulliggrøn. Jeg har kendskab til 11 forskellige kloner af disse ”nye” bambus, men dyrker kun selv to forskellige (Fargesia sp. ’Jiuzhaigou 1’ (bliver 3-4 meter høj) og Fargesia sp. ’Jiuzhaigou Willumeit 9’ (bliver 2-3 meter høj)). De er meget elegante og selv efter en vindblæst kold vinter som 2005-6 er de stort set uden skader, dog bliver en del blade ”svedne” af frost og blæst om vinteren, men da planterne hurtigt får nye blade om foråret, er det ikke noget stort problem. Fargesia sp. Jiuzhaigou er fundet i Kina i ”Jiu Zhai Gou Nationalpark” i Szechuan provinsen i 3000 meters højde, og er meget hårdfør (”Jiu Zhai Gou” betyder dalen med den glemte landsby). Fargesia sp. Jiuzhaigou skulle efter al sandsynlighed ikke blomstre før om ca. 70 år! Spreder sig ikke væsentligt, i det at er en "klumpbambus". Skygge til halvskygge.

Phyllostachys aureosulcata 'Aureocaulis',  (foto)4-8 meter, blade op til 15 x 2 cm, flotte gule stængler som kan blive lidt rød på solsiden, dette forsvinder dog oftest igen. Har lange rizhomer men spreder sig ikke voldsomt. Fuld sol til let skygge en del af dagen. 

Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis', (foto) 4-8 meter, Gule stængler som har en grøn stribe langs sulcus (fordybning i stænglen), bladene mindre end hos 'Aureocaulis', Denne Bambus er min absolutte favorit!, jeg river eller klipper de nederste grene af, sådan et de flotte gule stængler med de grønne striber kan ses, det ser MEGET flot ud. Har lange rizhomer men spreder sig ikke voldsomt. Fuld sol til let skygge en del af dagen. 
Phyllostachys aureosulcata findes også i en grøn form, men den har jeg ikke afprøvet (stor fejl tror jeg!).

Phyllostachys bissetii, (foto) 3-7 meter, mørkegrønne stængler med mørkegrønne blade. Spreder sig noget hurtigere end P. aureosulcata, men hvis den har god plads bliver det en flot høj bambus. Fuld sol til let skygge en del af dagen.

Pleioblastus viridistriatus 'Auricoma', (foto) 0,5 - 1 meter, lille dværgbambus som har gule og grønne blade, meget smuk, er dog altid grim om foråret, og bør klippes tilbage til 10 cm over jorden, hvorefter den nye vækst kommer op og bliver fantastisk flot. Spreder sig noget men kan eventuelt plantes i en stor nedgravet murebalje, eller plantes med speciel bambusbarriere rundt om planten. Skygge til halvskygge, hvor de gule og grønne blade vil lyse op og tiltrække folks opmærksomhed.

Sasa kurilensis, 0,5 - 1,5 meter, store mørkegrønne blade 20 x 4 cm , Spreder sig ufatteligt meget (OK, den er meget aggressiv), og SKAL plantes i en stor nedgravet murebalje, eller plantes med speciel bambusbarriere rundt om planten. Skygge til halvskygge.

Sasa kurilensis 'Shimofiuri' (foto) 0,5 - 1.5 meter, blade 20 x 4 cm hvidstribet (variegate), Spreder sig ufatteligt meget (OK, den er meget aggressiv), og SKAL plantes i en stor nedgravet murebalje, eller plantes med speciel bambusbarriere rundt om planten. Skygge til halvskygge. Meget smuk bambus.

Sasa palmata f. nebulosa, (foto) 1,5 - 2 meter, store mørkegrønne blade 25 x 6 cm , Spreder sig ufatteligt meget (OK, den er meget aggressiv), og SKAL plantes i en stor nedgravet murebalje, eller plantes med speciel bambusbarriere rundt om planten. Skygge til halvskygge.

For alle bambusarter gælder det at de generelt er ca. 7-10 år om at nå maksimum højde og "drøjde".

Det var 14 gode bambus, som alle vokser fint i Vendsyssel. 

P.S. Hvis nogen af læserne skulle finder den "grønne" form af  Phyllostachys aureosulcata, eller Fargesia dracocephala, så har i en "køber" til dem!!!, de mangler nemlig at blive afprøvet her i Vendsyssel. Jeg er selvfølgeligt også interesseret i at afprøve andre interessante bambus, som du eventuelt dyrker i din have!

Hvilke arter dyrker jeg i Vendsyssel:

Jeg dyrker næsten 50 forskellige bambussorter, fordelt på mere end 30 forskellige arter, ikke alle klare sig lige godt, og jeg vil tro at nogen af disse vil blive kasseret, hvis de ikke begynder at vise bedre egenskaber. Forinden en forsøgsplante kasseres vil den dog blive forsøgt, at blive dyrket et andet og mere solfyldt sted i haven, for at se om det er sol de mangler! Du kan se en fuld liste med alle mine bambus her:  Liste med alle mine bambus. Enkelte af disse skulle kunne blive op til 10-15 meter høje (under optimale forhold), og op til 10 cm tykke, det er nok lidt for meget at forlange i Vendsyssel, men det halve ville da ikke være dårligt, vel? I år er Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis' og Phyllostachys bissetii oppe i 3½ - 4 meter, og de tykkeste er mere end 15 mm tykke. De tykkeste skud på Phyllostachys vivax 'Aureosulcata' er nu oppe på næsten 3 cm i tykkelsen, og skudene er godt 3 meter høje. Det bliver spændende og se hvor tykke og høje de forskellige sorter bliver næste år!.

Hvor kan jeg finde flere informationer om bambus:

De mest oplagte steder er på:

http://bambus-lexikon.de (tysk tekst), finder I næsten 12000 fotos fordelt på 850 websider med udførlige informationer om bambus.

og 

bambooweb.info (Engelsk test), der er et amerikansk website med fotos af ufatteligt mange forskellige bambus.

I julen 2008, blev det første bambusforum online startet af bambussamler Dennis Thomsen, tilmeld dig nu så vi kan en bambussnak.

Hvor kan jeg købe bambus:

Mange af mine bambus er købt hos Bamboekwekerij KIMMEI i Holland, et hobbygartneri, som har ca. 250 forskellige bambus i deres sortiment. Hos Kimmei kan du også købe speciel bambusbarriere, som kan graves ned for at begrænse hvor meget din bambus, skal kunne sprede sig i din have. I bambusgalleriet er der fotos fra mit besøg hos gartneri Kimmei i 2004. Gartneriet er IKKE et online-gartneri, og der er begrænset åbningstid, der kan dog ringes til ejeren (han taler godt engelsk) og aftales et eventuelt andet tidspunkt for et besøg. Jeg vil også anbefale, at du ringer, for at få bekræftet at der vitterligt, er åbent inden du sætter dig i bilen, og kører 1070 km (afstand fra Hjørring!) for at handle bambus!!

I Danmark er der pt. kun et bambusgartneri, Højvang Planteskole, Vordingborg, men det har pt et begrænset udvalg af bambussorter. http://www.bambusudsalg.dk
Men også Bornholms-bamburet.dk - Bornholm, har planter til salg i et begrænset antal, men med et ret stort udvalg af udsædvanlige arter og sorter.

Syd for den dansk-tyske grænse nær Hannover, finder I "Bambus-Kultur", der også har en bambus-web-shop som har et meget stort udvalg, og de sender gerne til Danmark, men spørg først angående fragtpriserne!.
 


! Bambusgalleri ! Hvem er Benny? ! Ordbog ! Foto galleri (Engelsk tekst) ! Cucurbitaceae ! Asclepiadaceae ! Yucca ! Hårdføre kaktus !Home ! E-mail ! Links ! Søg !Wanted ! Nyheder !
! Web shop !
 

Copyright © 1998-2009
Benny Møller Jensen
Hjørring
Danmark

www.bennyskaktus.dk