Phyllostachys.


 
Phyllostachys aureosulcata 'Aureocaulis' Phyllostachys bisettii Phyllostachys vivax 'Aureocaulis' Phyllostachys vivax 'Aureocaulis'

Lidt om slægten:
Phyllostachys er efter min mening den mest interessante bambusslægt til danske haver. De er grasiøse og virker ganske tropiske i deres vækstform. De har selvfølgeligt den ulempe at de breder sig en del, og derfor på en eller anden måde skal kontrolleres, så de ikke overtager haven. Det er også i slægten Phyllostachys vi finder de største bambus, som kan overvintre i det danske klima. For eksempel skulle Phyllostachys vivax kunne blive op til 5-6 meter høj og med en skuddiameter på ca. 4-5 cm. Min unge plante, som blev flyttet til et mere solrigt sted i haven for to år siden, sendte sidste år et 2 cm skud op i 3,5 meters højde. I år kom der 4 skud mere i næsten samme størrelse.

Hjemsted:
Kina.

Anvendelse:
Alle Phyllostachys er spiselige, men der skulle være stor forskel på smagen fra art til art. Til danske forhold er det nok Phyllostachys vivax, som er den mest anvendelige, da dens skud skulle være milde i smagen og den er hår.før nok til det danske klima. Den mest anvendte art til at spise er Phyllostachys pubescens. For at få den nogen gange bitre smag væk fra bambusskudene kan de med fordel koges  flere gange i nyt vand. Læs mere om anvendelse af bambus her:

Voksested:
Phyllostachys foretrækker at vokse et varmt og solrigt sted, men flere sorter/arter klare sig fint i halvskygge eller endog på et mere skyggefuldt sted. Jorden bør være velgødet med masser af humus, så som kompost.

Hårdførhed:
Variere fra art til art, men det kan være en fordel, at dække jorden omkring planterne med blade eller lignene, det giver også jorden en god struktur. Det beskytter også jorden imod udtørring om sommeren.

Pasning:
Phyllostachys er lette at passe, de bør ikke tørre ud og jeg syntes de ser pænere ud hvis man tynder lidt ud i stænglerne. Når planten er godt etableret (efter ca. 2-4 år) klipper jeg om foråeret ca. 1-2 tynde skud væk for hvert tykkere skud, sådan at der med tiden, kun er tykke skud tilbage på planten. Men kan også hvis man syntes det er pænt rive de nederste sidegrene af, sådan de smukke "stammer" bliver mere tydlige.

Fotos:


! Bambusgalleri ! Hvem er Benny? ! Ordbog ! Foto galleri (Engelsk tekst) ! Cucurbitaceae ! Asclepiadaceae ! Yucca ! Hårdføre kaktus !Home ! E-mail ! Links ! Søg !Wanted ! Nyheder ! Planteliste !
 

Copyright © 1998-2009
Benny Møller Jensen
Hjørring
Danmark

www.bennyskaktus.dk