Gødskning af bambus.

 
Tilbage til bambusforside.
 
 
Nyt på www.bennyskaktus.dk
Bambusblomster
Bambusgalleri
Anvendelse
Mine bambus
Yucca
Salgsliste
Søg på www.bennyskaktus.dk 
Hvem er Benny?
Asclepiadaceae
Cucurbitaceae
Planter jeg søger
Engelsk tekst
Nordisk Kaktus Selskab
 

Som altid ved dyrkede planter er vi nødt til at gøde i et vist omfang, alt efter jordbundsforholdene, og for at give planterne de bedste vækstbetingelser. Hvis du har veletablerede bambus, som ikke klippes og bare står og passer sig selv, vil behovet selvfølgeligt være mindre, end hvis du har planter, som du klipper og dermed fjerner materiale væk fra voksestedet. Det ville selvfølgeligt være en god ide at få foretaget en jordbundsanelyse inden man begynder at gøde kraftigt.

I en gammel bambusbog af Satov fra 1899 "The Cultivation of Bamboos in Japan", står der om gødskning (frit oversat fra Engelsk):
"Døde kroppe af hunde, får, katte, rotter og andre dyr er det bedste til formålet. Komposterede ris og hvedeplanter, ris og bygmalt, og andet grønsagsaffald, aske, andet affald, rådden kompost, møg, afføring og urin fra mennesker og heste, samt kalk på områder hvor det ikke er for sandet en jordbund, kan benyttes som gødning af bambus"

Nu er det ikke sikkert at alt ovenstående er lige tilgængeligt for den almindelige haveejer, så de fleste må jo nok ty til andre gødningsmidler. En normal god NPK-gødning til græs fungere fint til bambus. Organisk gødning er omend endnu bedre, da det giver mere "liv" til jordbunden, og man kan eventuelt kombinere det således at der første år gives en god "topdressing" af husdyrsgødning, efterfulgt det følgende år med NPK-gødning. Hvis jeg havde mulighed for at bruge organisk gødning fra f.eks. heste, ville jeg helt sikkert bruge dette, da det giver jordbunden en struktur som bambus trives rigtigt godt i.

Gennem årene  er mine bambus blevet "fodret" med mange forskellige typer "handelsgødning", så de virker ikke på nogen måde "kræsne". Vi skal blot huske på at der er tale om planter i kultur, som oftest bliver klippet og "pudset", og at der eventuelt rives affaldne blade væk frea planterne, sådan at næringsstoffer fjernes fra planten, og at disse bør erstattes med gødning og kompost eller spagnum. Sådan at planterne trives vi dermed kan få endnu større glæde ved at dyrke dem.  Når vi bruger gødning, skal vi selvfølgelig passe på ikke at give i overflod, sådan at der kan ske nedsivning af nærringsstoffer til grundvandet, men også for at planterne ikke vokser alt for hurtigt og dermed bliver sprøde og sarte over for hårdvind og plantesygdomme. Bambus er sultne, men haveejeren skal bruge sin sunde fornuft og tilpasse mængde af næringsstoffer til de forskellige planter.

Det bedste tidsspunkt for gødskning med naturgødning er  i det tidlige forår / sen vinter. Ved handelsgødning bør man ALTID følge vejledningen på emballagen, men en god dosis i det tidlige forår vil give planterne en god start på vækssæsonen.

Bambus som er plantet i potter ellere store baljer skal have lidt ekstra gødning og også vandes, da de jo kun kan finde vand og "mad" i baljen!

Tilbage til bambusforside.Læs eventuelt også  bambusforum et onlineforum for bambusinteresserede, det er et nyt forum, men der er allerede mange medlemmer og gode informationer at finde der, tilmeld dig nu og få dig en "bambussnak".
 


! Bambusgalleri ! Hvem er Benny? ! Ordbog ! Foto galleri (Engelsk tekst) ! Cucurbitaceae ! Asclepiadaceae ! Yucca ! Hårdføre kaktus !Home ! E-mail ! Links ! Søg !Wanted ! Nyheder ! Planteliste !
 

Copyright © 1998-2009
Benny Møller Jensen
Hjørring
Danmark

www.bennyskaktus.dk